„Zene a képekben” a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon

Ismét egy régi álmom vált valóra, ez az év tele van meglepetésekkel!

Néhány hónapja arról számolhattam be, hogy szülővárosomban, a Miskolci Nemzeti Színházban részt vehettem egy nagyszabású jótékonysági gálakoncerten. Most pedig a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál keretein belül, Seres Ildikó (Jászai Mari-díjas színművész) felkérésére a város szívében, a Szent István téri szabadtéri nagyszínpadon mutathattam be Miskolc ihlette összművészeti látványkoncertem. Miért is volt ez egy régi vágyam? Mert innen egy perc sétára kezdődtek orgonista tanulmányaim, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és nagyszünetekben sokat jártunk ki eme idilli térre a virágórához, s már akkor is játszadoztam a gondolattal, hogy micsoda lehetőségek vannak ebben a területben.

A koncertem napján egy profi gárda fogadott a helyszínen, örültem, hogy fél szavakból is megértettük egymást, mert rengeteg volt a teendő. Eddig minden alkalommal hangszerem gyári katedrális hangsugárzóit használtam hangversenyeimen, de ez alkalommal a színpad prémium hangfalaira kellett rácsatlakoznom idő híján – mint ahogy minden fellépőnek ­–, olyan feszes volt az ütemterv az aznapi programkavalkádban. Az orgonahangzást nagyon nehéz hangosítani, mert több ezer sípból áll, nincs egyszerű dolga a hangszóróknak és a technikusoknak sem. A visszhang fajtájáról, s mértékéről pedig már nem is beszélve, amik még inkább megnehezítik a tökéletes beállítást… Úgyhogy aggódtam, hogy az ottani hangfalak mire lesznek képesek, de a hangtechnikussal rövid idő alatt a térhez hangoltunk mindent.

Hogy koncertem látvány része is a lehető legmagasabb vizuális élményt nyújtsa az érdeklődőknek, kérésemre utolsóként, 20 órától léptem a színpadra a naplementében. De természetesen semmit sem bíztam itt sem a véletlenre, a városban elérhető legnagyobb teljesítményű projektort használtam.

Köszönhetően a fesztiválszervezőknek, a Miskolc TV-nek, valamint a Rádió M-nek, rengetegen értesültek eme páratlan kikapcsolódási lehetőségről, és szép számban megtiszteltek a környékbeliek. Szebben nem is záródhatott volna nyári pihenésem előtt a 20 koncertes sikersorozat, amely természetesen hamarosan folytatódik, hogy Magyarország minden szegletét meghódítsa.